Moda Tasarım Teknolojileri

23.01.2013 13559

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI

Sanatsal düşüncenin ve tabi ki yeteneğin harmanlandığı bir alandır. Öğrenciyi hem sanata hem sektöre hazırlamaktadır. Moda Tasarım Teknolojileri alanı son yılların trend alanları arasında yer almaktadır. Yeme ,içme ve sağlık ne kadar önemliyse bu alanın içeriği de o derece önemlidir. Geçerliliğini ve istihdam alanını hiçbir zaman kaybetmeyecektir.

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANININ TANIMI

Moda Tasarım Teknolojileri, toplumun isteklerini dikkate alarak bugüne ve geleceğe ait tasarım ve üretimle çalışmalar yapan kamu kurumlarının ve özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayan, bir üst yüksek öğretim kurumlarına öğrencileri hazırlayan bir alandır.

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANININ AMACI

Kamu kuruluşlarının ve özel sektörün giyim ve tekstil ile ilgili taleplerini karşılayabilecek, kendine güvenen, mesleki bilgi ve becerileri kazanmış, bireysel ve ekip çalışması ruhunu kavramış, kendini yazılı, sözlü ve tasarımlarıyla ifade edip iletişim kurabilen, mesleki ve etik sorumluluklar çerçevesinde çalışmalarını yürütebilen bireyler yetiştirmektir.

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ ALANI ALTINDA YER ALAN  DALLAR

• Giysi Kalıp Üretimi Dalı
  • Terzilik Dalı

Giysi Kalıp Üretimi Dalı

Kadın, erkek ve çocuk  giyimine ait elde veya bilgisayarlı sistemde temel ve model uygulamalı kalıp, şablon, seri ve pastal planını hazırlayan, ürüne uygun malzeme tespit ederek numune dikiminin yapılmasını sağlayan nitelikli kişidir. Modelist tarafından verilen dikim talimatına göre model ve malzeme özelliğine uygun kadın, erkek, çocuk ve iç giyim numune dikimi yapma, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

·     Terzilik Dalı

Siparişe göre kadın giysileri dikmek için müşteriyi model ve malzeme seçimi konusunda yönlendiren, provalı giysi dikimi yapan, moda ve güncel akımları takip eden, nitelikli kişidir

ÇALIŞMA KOŞULLARI

Moda Tasarımcısı çalışmasının büyük çoğunluğunu kapalı ve geniş tasarım stüdyolarında yapmaktadır. Genelde sessiz, temiz ve aydınlık bir ortamdır. Zaman zaman üretim kısmında da bulunurlar.

Çalışma süreleri esnektir.

Dünyadaki değişimlerin farkında olmak ve tasarım araştırması amacıyla çeşitli ülkelerdeki moda fuarlarını ve pazarlarını, satış noktalarını, defileleri, moda merkezlerini izlemek için seyahatlere çıkabilir.

İŞ İMKANLARI

Moda Tasarımı bölümünü bitiren kişiler;

Hazır giyim ve ısmarlama giyim, bebe konfeksiyon işletmelerinde, giyim aksesuarı üzerine çalışan işletmelerde,

·         Model hazırlama,

·         Kalıp hazırlama,

·         Üretim,

·         Pazarlama ve

·         Kalite kontrol birimlerinde görev alabilirler,

Ürün geliştirme çalışmalarını yürütebilirler. Yine çeşitli işletmelerde tekstil tasarım, grafik tasarımcısı olarak da çalışabilirler.

Model tasarım atölyelerinde  çalışabilirler.

Modaevlerinde çalışıp, kendilerine ait modaevi açabilirler.

Moda Tasarım Teknolojileri  alanından mezun olan kişiler yükseköğretimin:

·         Görsel Sanatlar

·         Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı

·         Moda Tasarımı

·         Tekstil Tasarımı Lisans (4 Yıllık) programlarına;

·         Ayakkabı Tasarım ve Üretimi

·         Deri Konfeksiyon

·         Deri Teknolojisi

·         Geleneksel El Sanatları

·         Geleneksel Tekstillerin Konservasyonu ve Restorasyonu

·         Giyim Üretim Teknolojisi

·         Halıcılık ve Kilimcilik

·         Kuyumculuk ve Takı Tasarımı

·         Moda Yönetimi-Moda Tasarımı

·         Tekstil Teknolojisi Ön Lisans programlarına devam edebilirler.

ALANLARLA İLGİLİ DEVELET ÜNİVERSİTELERİ

Marmara Üniversitesi-Güzel Sanatlar Fakültesi-Tekstil Böl.

Mimar Sinan Üniversitesi-Güzel Sanatlar Fakültesi-Tekstil ve Moda Tasarım Böl.

Dokuz Eylül Üniversitesi- Tekstil ve Moda Tasarım Fakültesi

Gazi Üniversitesi-Sanat ve Tasarım Fakültesi

İstanbul Teknik Üniversitesi-Güzel Sanatlar Fakültesi

Selçuk Üniversitesi-Sanat ve Tasarım Fakültesi

Uludağ Üniversitesi-Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi-Tekstil Mühendisliği Böl.

Akdeniz Üniversitesi-Moda ve Tekstil Tasarım Fakültesi

Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

Süleyman Demirel Üniversitesi-Güzel San. Fakültesi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi-Güzel Sanatlar Fakültesi

ALANLA İLGİLİ ÖZEL ÜNİVERSİTELER

Atılım Üniversitesi - Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi

Beykent Üniversitesi - Güzel Sanatlar Fakültesi

Haliç Üniversitesi- Güzel Sanatlar Fakültesi

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Tasarım Fak.-Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü

Okan Üniversitesi -Güzel Sanatlar Fakültesi

Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu

Yedi Tepe Üniversitesi - Güzel Sanatlar Fakültesi

SEKTÖRDEKİ YERİMİZ

Öğrencilerimiz 12 sınıfta, staj eğitimi almakta olup, kadın giyim üretimi, gelinlik üretimi, iş elbiseleri üretimi, kadın dış giyim üretimi,  ev tekstili ve otomotiv koltuk tasarım sektörlerinde işletmelerde mesleki eğitim almaktadır. Bursa da ki en büyük tekstil firmalarıyla protokollerimiz imzalanmış olup öğrencilerimiz buralarda staj imkanı ve iş imkanına sahip olabilmektedirler.

ÖĞRENCİ ÇALIŞMALARIMIZ

SOSYAL ETKİNLİKLERİMİZ

17-09-202017-09-202017-09-202017-09-202017-09-202017-09-202017-09-202017-09-202017-09-202017-09-202017-09-202017-09-202017-09-2020

ATÖLYELERİMİZDEN  GÖRÜNTÜLER